Potato Salad - Perunasalaatti

Christmas tends to be full of all kinds of food traditions, but New Year not so. What I know of, most people in Finland are eating sausages and potato salad. This potato salad is the only food that I've served every New Year for many many years now. Cooked potatoes are seasoned with a mustardy vinaigrette and it's basically done, I love it!



In addition to the potato salad I don't have any food traditions concerning New Year. How about you? Have you got any traditions for New Year's Eve or Day? I'd love to hear from them, food-related or other, as I love discovering new traditions from Finland and abroad.


Usually I've tried to make some New Year fortune-telling, either by melting down horse-shoe shaped tin and then dropping it to cold water or then by cards. If you didn't already know, this New Year will be the last (in Finland) when you can seek omens by melting down tin. The tins sold here are mostly lead, not tin, which is why they are banning it next March as lead is very toxic. I'm just waiting when they'll be banning fireworks too: I wonder how many people have gotten lead poisoning in Finland during this year vs. how many firework-related eye injuries there has been...


So maybe from this year on, I'll start a new tradition with "cup spells". My friend taught me many many years ago how to make them: you hide a ring (for love), a red ribbon (for happiness), a smaller and larger coin (for smaller or bigger sums of money), a spruce twig (for sorrow) and... (was there a sixth one? I've forgotten...) under five (or six) coffee cups and then you get to choose three, which will forecast the coming year.

Happy New Year!

--



Joulu on täynnä kaikenlaisia ruokaperinteitä, mutta uusivuosi ei niinkään. Mitä itse tiedän, niin moni suomalainen syö nakkeja ja perunasalaattia. Perunasalaatti onkin ainoa ruoka, jota olen itse tehnyt uskollisesti jo monena vuonna. Tämä perunasalaatti maustetaan sinappisella vinegretillä, eikä siihen tule majoneesia eikä mitään maitotuotteita.

Perunasalaatin lisäksi minulla ei olekaan ruokaperinteitä uudellevuodelle. Entä miten teillä? Olisi kiva kuulla niin ruoka- kuin muistakin uudenvuodenperinteistä :)


Yleensä olen valanut tinaa tai ennustanut tulevaa korteilla. Pianhan ei tinaa voi enää valaa, joten ehkä siirryn kuppitaikoihin, mitkä ovat perinne ystäväni perheessä: kahvikuppien alle piilotetaan sormus (=rakkaus), punainen nauha (=ilo), pieni ja iso raha (=rahaa) sekä havu (=suru) ja voit sitten valita kolme kuppia, joiden alla olevat esineet symboloivat tulevaa vuotta. (Oliko vielä kuudes esine???)

Mikäli muuten haluat hieman vaihtelua perinteisiin, suosittelen kokeilemaan japanilaista perunasalaattia.

Hyvää uutta vuotta! 


Potato salad with vinaigrette dressing


8-10 waxy potatoes (a scant kilogram or so)
1 small onion

Vinaigrette:
2 Tbsp red wine vinegar
1 Tbsp dijon mustard
2-3 Tbsp cold-pressed canola oil
(dried) parsley
salt, pepper

To serve:
a couple of pickled gherkins or 2-3 Tbsp capers

Cook the potatoes with their skins on. Meanwhile, dice the onion and make a vinaigrette by combining all the ingredients. Mix the diced onion with the vinaigrette to macerate it. When the potatoes are just about cooked (or even a tad bit undercooked), pour the hot water away and and let them dry without a lid.

Now you'll have two options: You can peel and cube the potatoe:
1) when they are still hot (but cool enough to handle, this depends of course on the grade of your asbestos hands :D)
OR
2) you can wait until they have cooled to room-temperature and then do the peeling and cutting.

The first version results in a bit mashier salad (but the flavours absorb to the potatoes better) and in the second versions the cubed potatoes look tidier. I like the both versions.

Pour the vinaigrette+onion on top of the potato cubes and turn to coat the potatoes in sauce. Let the flavours even for a few hours and serve room-temperatured (or even slightly warm, if you can't wait) with capers or gherkins.

 

Kirkas perunasalaatti


8-10 perunaa (mielellään siikliä tai muuta ekstrahyvää, kiinteää perunaa)
1 pieni sipuli

Vinaigretti:
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl dijon-sinappia
2-3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
kuivattua persiljaa tai muuta yrttiä
suolaa, pippuria

Tarjoiluun:
1-2 suolakurkkua (voit myös sekoittaa salaatin sekaan)
tai 2-3 rkl kapriksia

Keitä perunat kuorineen. Perunoiden kypsyessä tee vinaigretti sekoittamalla ainekset yhteen. Lisää siihen kuutioitu sipuli (etikka vie pois sipulin kitkeryyttä). Kaada vesi pois, kun perunat ovat juuri ja juuri kypsiä (mielellään jopa hieman alikypsennettyjä, ne kuitenkin kypsyvät vielä ollessaan kuumia).

Versio 1: Kuori ja pilko perunat niin kuumina kuin pystyt. (Tällä tavalla maut imeytyvät perunoihin paremmin ja nopeammin).

Versio 2: Anna perunoiden jäähtyä ja ja kuori ja pilko ne vasta sitten. (Tällä tavalla kuutiot säilyvät siistimpinä).

Kummalla tavalla sitten käsittelitkin perunat, sekoita niihin vinaigretti varovasti murskaamatta perunoita. Anna makujen tasaantua mielellään muutama tunti. Tarjoa huoneenlämpöisenä (tai jopa vielä hieman lämpimänäkin salaatti maistuu tosi hyvälle) kapristen tai suolakurkkujen kanssa.

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts