Winter's Carrot & Cabbage Salad - Talven porkkana-kaalisalaatti
I love this simple winter salad, which is tasty and crunchy! It compliments the season's vegetables, too: cabbage and carrot, which both keep well over the long winter months and contain lots of vitamins and colour to help us through the long and dark winter. (Did you know that cabbage has a high vitamin C content and that white and red cabbage especially have lots of flavonoids?)
If you love red cabbage, check these ones too:
La Croquante -salaatti (in Finnish only)
Carrot and Red Cabbage Salad
400 g red cabbage
4 Tbsp cold-pressed olive oil or rapeseed oil
1 Tbsp lemon juice
1 Tbsp red wine vinegar
4 big carrots, peeled
salt, pepper
a bunch of fresh cilantro
toasted sesame seeds, for garnish
Slice cabbage as thinly as you can (I prefer doing it with a peeling knife or with the slicing tool of my food processor). Toss the cabbage slices with lemon juice, vinegar, salt, pepper and oil. If your cabbage slices are not very thin, give them a good squeeze as it will make them softer. Leave to macerate for about 15 minutes.
Slice carrots thinly and mix them with the cabbage. Add the cilantro leaves and garnish with toasted sesame seeds.
Porkkana-kaalisalaatti
400 g punakaalia
4 rkl kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl punaviinietikkaa
4 isoa porkkanaa, kuorittuna
suolaa, pippuria
nippu korianteria
paahdettuja seesaminsiemeniä
Siivuta kaali mahdollisimman ohuesti (kuorimaveitsi, juustohöylä tai monitoimikoneen siivutusterä toimivat hyvin). Marinoi kaalisuikaleet sitruunamehulla, viinietikalla, suolalla, pippurilla ja öljyllä. Jos kaalisuikaleesi jäivät hieman paksuiksi, puristele ainekset hyvin kaalin joukkoon, jotta suikaleet pehmenevät. Jätä marinoitumaan noin 15 minuutiksi.
Siivuta porkkanat pitkiksi nauhoiksi ja sekoita korianterinlehtien kanssa kaalin joukkoon. Koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment