Fish & Potato Gratin - Kala-perunagratiini


I don't know a better dish to have after a nice stroll on a snowy Saturday afternoon. I prepared it on Friday and then just warmed it up in the oven once we came back home. This dish looks so festive with the rings of potato slices and once you start spooning it to plates, the lovely soft béchamel layer is discovered under the crispy-edged potatoes. There is also something very comforting and warming in this dish so it's a perfect mix of festiveness and homeliness.

This wonderful dish has been inspired by Nigella Lawson (again). I've tweaked the recipe to my liking; namely adding more potatoes and switching the smoked haddock to smoked whitefish which is easier to find in Finland. You can find smoked whitefish even in smaller supermarkets here (usually vacuum-packed) and it's not that expensive either.
Kala-perunagratiini

Delicious smoked whitefish in béchamel sauce under a layer of crispy-edged potatoes.

Ingredients:
  • 1 smoked whitefish (about 800 g)
  • 800 g potatoes
  • 2 Tbsp melted butter
  • 1 tsp vegetable oil
  • Béchamel sauce:
  • 35 g butter
  • 50 g wheat flour
  • 350 ml milk
  • 1/4 tsp grated nutmeg
  • 1 tsp Dijon mustard
  • 2 Tbsp finely chopped chives
  • (pepper)

  • chopped chives, for serving
Instructions:
  1. Remove the fish skin and bones. Divide and arrange the fish meat in small pieces all over the bottom of your gratin dish. (I don't bother greasing the dish: the sauce is wet enough to prevent the sticking.)
  2. Béchamel sauce: Melt the butter in a saucepan and then add the flour. Stir to an even paste ('roux'). Continue cooking for 2 mins. Add the milk to the roux gradually, whisking continuously, until you get a smooth sauce. Cook the sauce, stirring continuously, until it starts bubbling. Continue for a few minutes until the sauce has thickened (it will be quiite thick). Don't cook the sauce too long as eventually it will start to lose its thickness. Season with nutmeg, mustard, chopped chives (and pepper). (The smoked whitefish is quite salty, so I don't add any salt to the sauce.) Pour the sauce on the fish pieces.
  3. Peel and cut the potatoes to about 3 mm slices. Arrange them on top of the béchamel sauce overlapping each other in rings. Brush the surface with melted butter+vegetable oil mixture.
  4. Bake in 200 C oven for about 50-60 minutes of until the top starts to get golden-brown and the sauce bubbles underneath.
  5. Serve with chopped chives.
Adapted from Nigella Christmas.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Kala-perunagratiini

Savusiika, pehmeä valkokastike ja rapeareunaiset perunaviipaleet yhdistyvät tässä herkullisessa gratiinissa.

Ainekset:
  • 1 savusiika (noin 800 g)
  • 800 g perunoita
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 1 tl kasviöljyä
  • Béchamel-kastike:
  • 35 g voita
  • 50 g vehnäjauhoa
  • 3,5 dl maitoa
  • 1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 2 rkl pilkottua ruohosipulia
  • (pippuria)

  • pilkottua ruohosipulia, viimeistelyyn
Valmistusohjeet:
  1. Poista kalasta nahka ja ruodot. Järjestele kalapalat gratiinivuoan pohjalle. (En vaivaudu voitelemaan vuokaa mitenkään, eikä ruoka ole koskaan kummemmin tarttunut pohjaan.)
  2. Béchamel-kastike: Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi ja kypsennä jauhoja muutama minuutti sekoitellen. Lisää maito osissa, koko ajan vispaten, kunnes kastike on tasaista. Keitä kastiketta , kunnes se alkaa kiehua ja jatka keittämistä vielä muutama minuutti, kunnes kastike on paksua (siitä tulee hyvin paksua). Älä keitä kastiketta liian pitkään, koska tällöin tärkkelyksen hajotessa kastike vetistyy. Mausta muskottipähkinällä, pilkotulla ruohosipulilla (ja pippurilla). (Savusiika on aika suolaista, minkä vuoksi en lisää kastikkeeseen yhtään suolaa.) Levitä kastike kalapalojen päälle.
  3. Kuori ja leikkaa perunat 3 mm siivuiksi. Järjestä ne kastikkeen päälle toistensa päälle limittäin. Voitele pinta sulatetun voin ja öljyn seoksella.
  4. Paista 200 asteessa noin 50-60 minuuttia tai kunnes pinta alkaa paahtua kullanruskeaksi ja kastike kuplii perunoiden alla.
  5. Tarjoa ruoan kanssa pilkottua ruohosipulia.
Lähde: Nigella Christmas.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts