Semla Oat Treats - Manteli-punssikauraherkut


I'm seriously addicted to trying different semla fusions: lately these semla oat treats have been an obsession of mine... That taste of cardamom, almonds and rum / punsch... (oh yes, I know rum or punsch is not a traditional ingredient in the shrovetide bun, but it makes them all the more delicious; more for the adult taste). And they are so easy and quick to make: no oven, just mix everything together and roll into suitable-sized balls. In these oat treats you get the semla taste but they are still almost healthy. They are a bit like dammsugare but without cocoa (if you know those Swedish sweets). If you fall in love with these, you have to check out these oat bites too.




Semla (Shrovetide) Almond Punsch Oat Treats

Really easy oatmeal-y treats with a semla taste: just process everything together and roll into balls. To guarantee the deliciousness, please use freshly ground cardamom.

Ingredients:
  • 80 g rolled oats (about 1 cup)
  • 15 g soft butter
  • 50 g almond paste
  • 1 tsp (freshly) ground cardamom
  • 3 Tbsp punsch liqueur (or 1 Tbsp rum + 1 Tbsp water + 1 Tbsp sugar)
  • coconut flakes, to coat
Instructions:
  1. Pulse the rolled oats slightly in a food processor (don't grind them too finely but leave them coarse).
  2. Grate the almond paste. Pulse the grated almond paste, cardamom and butter with the rolled oats into a coarse mass.
  3. Add the punsch (or rum, water and sugar) and process until the mass starts to form a ball. Add some water if it is too dry.
  4. Using a spoon, take small pieces from the mass and put them on a plate that has been covered with coconut flakes. Roll into balls. Store in fridge (they will firm up a bit, if you wait some time, but you can enjoy them straight away too).
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Laskiaisen manteli-punssikauraherkut

Todella helpot kauraherkkupallot mantelisella laskiaispullan maulla: sekoita vain ainekset ja pyöritä palloiksi! Suosittelen ehdottomasti ostamaan kokonaisia kardemummansiemeniä, koska vastajauhetussa kardemummassa on paljon parempi maku.

Ainekset:
  • 80 g kaurahiutaleita (n. 2 1/3 dl)
  • 15 g voita (n. 1 rkl)
  • 50 g mantelimassaa
  • 1 tl vastajauhettua kardemummaa
  • 3 rkl punssia (tai 1 rkl rommia, 1 rkl vettä ja 1 rkl sokeria)
  • kookoshiutaleita pinnalle
Valmistusohjeet:
  1. Jauha hiutaleita hieman pienemmiksi monitoimikoneen terällä (älä jauha kuitenkaan liian hienoksi).
  2. Raasta mantelimassa. Lisää mantelimassaraaste, kardemumma ja pehmeä voi kaurahiutaleisiin ja anna koneen käydä hetki, niin että ainekset yhdistyvät karkeaksi massaksi.
  3. Anna koneen käydä ja lisää punssi (tai rommi, vesi ja sokeri). Anna koneen käydä, kunnes massa alkaa muodostumaan palloksi. Lisää tarvittaessa vähän vettä, jos massa on liian kuivaa.
  4. Ota massasta lusikalla nokareita lautaselle, jossa on kookoshiutaleita. Pyörittele palloiksi kookoshiutaleiden avulla. Säilytä jääkaapissa (jos malttaa odottaa hetken, ne kiinteytyvät siellä mutta ne voi nauttia myös heti.)
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts