Braised Red Cabbage - Haudutettu punakaali





Red cabbage is a great option for the veggie in your Christmas table: it's domestic, keeps well and is very seasonal! It also contains lots of flavonoids and vitamin C. This dish is very easy to make and it can be made a few days beforehand (or even more, but then you need to sterilize the jars properly etc.). This recipe is actually Swedish: braised red cabbage is part of Swedish Christmas. It's not actually that common in Finland to eat this although it should be!









Other recipes with red cabbage:
Winter's Carrot and Cabbage Salad - Talven porkkana-kaalisalaatti
Christmas Coleslaw


Red cabbage

A great side dish to your Christmas table! You could even prepare it a few days before the big night to ease the last minute Christmas panic.

Ingredients:
  • 400 g red cabbage
  • 1 Tbsp butter
  • 1-2 tsp dark syrup
  • 1 (small) apple (or 3 Tbsp apple sauce)
  • 1 Tbsp lemon juice or vinegar (white or red wine or apple vinegar)
  • 1/2 tsp salt
  • (a pinch of allspice)
  • 1 Tbsp concentrated black currant juice or red wine
Instructions:
  1. Slice the cabbage finely (e.g. with a slicing blade of a food processor or a grater. Knife is OK too, but it means more work).
  2. Melt the butter in a pot and saute the cabbage for 5-10 minutes on medium low heat. Stir the cabbage every now and then. Don't let them get colour.
  3. Peel the apple and cut it into chunks.
  4. Add syrup, apple (or apple sauce), lemon juice or vinegar, salt (and allspice) to the pot. Let cook on mild heat for 10-40 minutes*, while stirring once in a while.
  5. Lastly, add black currant juice or red wine and cook without the lid until most of the liquid has evaporated.
  6. You can also make this beforehand and store in a glass jar for a couple of days. Once you want to serve it, just heat it up.
Adapted from H. Sarenström: Vinterkalas
* Cooking time depends on how you like it. The most traditional result you'll get by cooking longer, but the colour will be nicer when cooked only a short time.
** Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.


photo descr here

Mahtava lisäke joulupöytään! Punakaalin voi valmistaa jo muutamaa päivää etukäteen helpottamaan viime hetken joulupaniikkia.

Ainekset:
  • 400 g punakaalia
  • 1 rkl voita
  • 1-2 tl siirappia
  • 1 pieni omena (tai 3 rkl omenasosetta)
  • 1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • (ripaus maustepippuria)
  • 1 rkl mustaviinimarjamehua tai punaviiniä
Valmistusohjeet:
  1. Viipaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi (monitoimikoneen viipalointiterä toimii tässä loistavasti).
  2. Sulata voi kattilassa ja kuullota suikaleita n. 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Älä anna niiden ruskistua.
  3. Kuori omena ja leikkaa se lohkoiksi.
  4. Lisää kaalin joukkoon siirappi, viipaloitu omena (tai omenasose), sitruunamehu/etikka, suola ja halutessasi maustepippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 10-40 minuuttia*, sekoita välillä.
  5. Lisää lopuksi viinimarjamehu/punaviini ja keitä hetki ilman kantta, että seos kuivahtaa.
  6. Voit säilöä haudutettua kaalia esim. lasipurkissa muutaman päivän. Lämmitä se ennen tarjoilua.
Lähde: H. Sarenström: Vinterkalas
*Keitä lyhyemmin tai pidempään riippuen haluamastasi lopputuloksesta. Itse pidän hieman lyhyemmin keitetystä kaalista (näin se myös säilyy kauniimman näköisenä). Perinteisen lopputuloksen saat, jos keität pidempään.
** Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.





Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts