Pumpkin Casserole - Kurpitsalaatikko





Many years ago I created a sweet potato casserole recipe from a rutabaga casserole recipe by swapping rutabaga to sweet potato. Now the recipe has evolved to yet another one: pumpkin casserole! I'm so happy I decided to try this as it's so delicious! I used butternut squash which makes the casserole taste so sweet you think it's candy. Despite, it's very healthy and a lot easier on your stomach than root vegetable casseroles. The bright orange colour comes as a plus! I'm sure it will be a great success on Christmas and will come a new favorite of mine.









Other side dishes for your Christmas table:
Oven-roasted root vegetables - Uunirosolli
Sweet Potato Casserole - Bataattilaatikko
Tricolour Vegetable Terrine - Raidallinen kasvisterriini


Pumpkin Casserole Christmas Food

This sweet and yummy casserole is perfect for your Christmas table or other winter feast!

Ingredients:
  • 1 butternut squash (800-1000 g)
  • salt
  • 4 Tbsp bread crumbs
  • 100 ml cream
  • 2 Tbsp butter
  • 1/2 tsp vanilla powder
  • To decorate: pistachios, almonds or other nuts
Instructions:
  1. Cut and peel the pumpkin. Cook the chunks in salted water until soft. Once done, strain them (preserve the cooking liquid).
  2. Stir bread crumbs, cream and some of the cooking liquid together. Let the bread crumbs soften. If the mass seems too dry, add more cooking liquid.
  3. Mash or puree the pumpkin chunks with 1 Tbsp butter. Add the bread crumb mixture to the pumpkin. Season with vanilla powder and salt. Add cooking liquid if too thick.
  4. Pour to a casserole dish, decorate the surface with a spoon/fork, finish the surface with small butter knobs. Bake in 200 C for 45-60 minutes.
  5. Decorate with pistachios or other nuts. Serve warm. You can also make the casserole beforehand: after it has cooled down, just freeze it. Remember to take it to defrost early enough, as it takes quite long to thaw. Microwave oven is the best place to reheat it (in the oven it takes almost as long as to cook it).
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.

Kurpitsalaatikko joulu laatikkoruoka

Uudenlainen joululaatikko joulupöytään!

Ainekset:
  • 1 myskikurpitsa (800-1000 g)
  • suolaa
  • 4 rkl korppujauhoa
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl voita
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • Päälle: pistaaseja, manteleita tai muita pähkinöitä
Valmistusohjeet:
  1. Paloittele ja kuori kurpitsa. Poista siemenet. Keitä palat kypsiksi suolalla maustetussa vähässä vedessä. Kun kurpitsa on kypsää, kaada keitinvesi talteen.
  2. Laita korppujauhot turpoamaan kermaan. Lisää keitinvettä, jos seos on liian paksua.
  3. Soseuta kurpitsa ja 1 rkl voita. Sekoita soseeseen korppujauhokerma, vaniljajauhe ja tarvittaessa suolaa. Lisää tarvittaessa keitinvettä, jos massa on liian paksua.
  4. Kaada seos uunivuokaan ja koristele pinta kuvioimalla haarukalla/lusikalla. Lisää pinnalle muutama voinokare. Kypsennä 200 asteessa noin 45-60 minuuttia.
  5. Koristele pinta pistaaseilla tai muilla pähkinöillä. Tarjoile lämpimänä.
  6. Voit myös pakastaa laatikon, kun se on jäähtynyt. Ota se sulamaan tarpeeksi aikaisin. Lämmittäminen sujuu nopeiten mikrossa (jos teit laatikon mikroon sopivassa astiassa).
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts