Saffron Syrup Cookies - Sahramisiirappikeksit
Do you know Swedish "kolakakor", chewy yet crispy syrup cookies that taste like browned butter and syrup? These are the saffron version of them. I love how saffron colours them so golden yellow. Can you see the tiny flecks of saffron threads on the cookies? So beautiful. They are also quite easy to make as you only need to roll long rectangulars which are cut into individual pieces after the baking.
If you want to bake the other cookies in the pictures, here's the recipe for the lighter, round cookie: "Schneeflocken". I'll post the recipe for Vanillekipferl later.
Happy baking!
Other cookie recipes:
Schneeflocken
Orange Almond Roll Cookies - Appelsiini-mantelikierteet
Rye Gingerbread - Ruispiparit
5 tai 6 aineksen maapähkinävoikeksit
Matcha Cookies
Gingerbread Cookies
Rice Krispie Tree(t)s
Chewy yet crispy saffron cookies with the taste of browned butter and caramelized sugar. Who could resist them?
Ingredients:
- 0,5 g saffron (it's usually sold in 0,5 g packages in Finland)
- 1 Tbsp boiling water
- 100 g butter, softened
- 95 g sugar
- 1 Tbsp syrup
- 165 g wheat flour (appr. 3 dl)
- 1 tsp baking powder
- 1/2 tsp vanilla powder or 1/4 tsp vanilla extract
- 2 Tbsp pearl sugar
Instructions:
- Dissolve the saffron in boiling water and leave it to cool while you prepare the dough.
- Cream the butter with the sugar, syrup and vanilla.
- Combine flour and baking powder together and sift it to butter-sugar mix. Fold the flour into the butter. Once the dough starts to come together but still crumbly, add saffron liquid and knead until even.
- Wrap the dough with cling-film and place in fridge for one hour.
- Divide the cooled dough to two pieces. Roll them first with your palms into logs almost the length of the baking tray. Then roll them flat with a rolling pin into 6 cm wide rectangulars.
- Sprinkle pearl sugar on top. Bake in 180 C oven (middle rack) for about 12 minutes.
- Take the tray out of the oven and cut into 2 cm wide pieces while the dough is still hot. Let cool.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Sitkeänrapeat sahramikeksit, joiden maussa erottuvat ruskistettu voi ja karamellisoitunut sokeri.
Ainekset:
- 0,5 g (1 paketti) sahramia
- 1 rkl kiehuvaa vettä
- 100 g voita, huoneenlämpöisenä
- 95 g sokeria
- 1 rkl siirappia
- 165 g vehnäjauhoa (noin 3 dl)
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl vaniljajauhetta tai 1/4 tl vaniljauutetta tai 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl raesokeria
Valmistusohjeet:
- Liuota sahrami kiehuvaan vesitilkkaan ja anna sen jäähtyä sillä välin, kun valmistat taikinaa.
- Vaahdota voi sokerin, siirapin ja vaniljan kanssa.
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne voi-sokeri-seokseen ja sekoita ne yhteen. Kun taikina alkaa muotoutumaan, mutta on silti vielä murenevaa, lisää sahramiliuos ja vaivaa, kunnes taikina on tasaista.
- Kääri taikina tuorekelmuun ja anna jäähtyä vähintään tunti jääkaapissa.
- Jaa taikina 2-3 palaan. Pyöritä joka pala lähes leivinpeltisi pitkiksi tangoiksi ja kaulitse ne noin 6 cm leveiksi pitkulaisiksi levyiksi.
- Ripottele päälle raesokeria ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
- Ota keksit pois uunista kun niiden reunat alkavat tummua. Leikkaa ne kuumina 2 cm leveiksi paloiksi. Anna jäähtyä.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment