Orange Almond Roll Cookies - Appelsiini-mantelikierteet
Last Christmas I baked a collection of different kinds of holiday cookies but didn't have time to write here the recipes. Now I bring you the recipe of the most liked cookie of the last year's cookie collection: Biscotti Eureka! It's filled with an orange and almond filling. The total orange goodness comes from both marmalade and candied peel. If you have homemade candied orange peel, that's so good, you don't want to use anymore the store-bought (at least not the one that's sold here).
I've posted earlier the recipe for soft white nougat (pictured above).
Other cookie recipes:
Rye Gingerbread - Ruispiparit
5 tai 6 aineksen maapähkinävoikeksit
Matcha Cookies
Gingerbread Cookies
Rice Krispie Tree(t)s
Rolled cookies with almond & orange filling.
Ingredients:
- Pastry:
- 200 g all-purpose flour
- 100 g cold butter
- 4 Tbsp (60 ml) ice-cold water Filling:
- 150 g blanched almonds
- 75 g sugar
- 1 egg white
- 100 g orange marmalade
- 1 Tbsp (orange blossom) honey
- 50 g candied orange peel For brushing and coating:
- 1 egg white, lightly beaten
- 100 ml blanched crushed almonds
Instructions:
- Combine the flour and salt in a food processor. Add the cubed butter and pulse with the blade until like wet sand. Add ice-cold water while the blade is running. The dough will soon form a ball (if not, add more water 1 teaspoon at a time).
- Press the dough into 20 x 10 cm rectangle, wrap in cling-film and refrigerate for 1 hour.
- Put the almonds with the sugar to the food processor (no need to clean the bowl in between). Process into fine meal.
- Add egg white, orange marmalade and honey. Process until combined. Fold in the candied peel (don't use the blade anymore, use a spatula).
- Roll the cooled dough with the help of flour to a rectangle about 5-6 mm thick. It should be about the size of 40 cm x 25 cm.
- Spread the filling on top. Leave 1 cm from the long edges without the filling.
- Roll the dough into a tight log. Press the seam to close it tightly. Refrigerate until cold (about 15 minutes in freezer; 30 min in fridge).
- Preheat the oven to 175 C.
- Brush the log with lightly beaten egg white and roll it in almond crush. Cut it into 1 cm slices and place them flat onto a baking paper covered baking tray.
- Bake until golden, about 20-25 minutes.
- Store in an air-tight container for up to 1 week in a fridge (or up to one month in a freezer).
Täytteen mantelit ja appelsiinimarmeladi tekevät näistä kekseistä superherkulliset!
Ainekset:
- Taikina:
- 200 g vehnäjauhoa
- 100 g kylmää voita
- 4 rkl (60 ml) jääkylmää vettä Täyte:
- 150 g kuorittuja manteleita
- 75 g sokeria
- 1 munanvalkuainen
- 100 g appelsiinimarmeladia
- 1 rkl (appelsiininkukka-) hunajaa
- 50 g kandeerattua appelsiininkuorta Voiteluun ja pinnalle:
- 1 munanvalkuainen, haarukalla kevyesti vatkattuna
- 1 dl mantelirouhetta
Valmistusohjeet:
- Sekoita suola jauhoihin monitoimikoneen kulhossa. Lisää kuutioitu voi ja anna monitoimitoimikoneen käydä pulsseittain, jolloin leikkuuterä tekee seoksesta ryynimäistä, märkää "hiekkaa". Lisää kylmä vesi samalla, kun kone käy. Taikinasta muodostuu nopeasti pallo (ellei lisää vettä 1 tl kerrallaan), jolloin se on valmis.
- Painele taikina 20 x 10 cm kokoiseksi suorakaiteeksi, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.
- Jauha mantelit ja sokeri monitoimikoneella hienoksi jauhoksi (kulhoa ei tarvitse pestä tässä välissä).
- Lisää valkuainen, appelsiinimarmeladi ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Kääntele joukkoon kandeerattu kuori (älä käytä tähän enää leikkuuterää vaan lastaa tms.).
- Kauli jäähtynyt taikina jauhotetulla alustalla noin 5-6 mm paksuksi levyksi (noin 40 x 25 cm kokoiseksi).
- Levitä täyte levylle. Jätä pitkistä sivuista noin 1 cm täyttämättä.
- Kääri levy tiukaksi rullaksi. Paina sauma hyvin kiinni. Laita viilenemään jääkaappiin 30 minuutiksi tai pakastimeen vartiksi.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Voitele rulla kevyesti vatkatulla valkuaisella ja pyörittele se mantelirouheessa. Leikkaa n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet leivinpaperin päälle.
- Paista kullanruskeiksi, noin 20-25 minuuttia.
- Säilytä ilmatiiviissä astiassa enintään viikon ajan jääkaapissa (tai 1 kk pakastimessa).
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment