Braised Red Cabbage - Haudutettu punakaali
Red cabbage is a great option for the veggie in your Christmas table: it's domestic, keeps well and is very seasonal! It also contains lots of flavonoids and vitamin C. This dish is very easy to make and it can be made a few days beforehand (or even more, but then you need to sterilize the jars properly etc.). This recipe is actually Swedish: braised red cabbage is part of Swedish Christmas. It's not actually that common in Finland to eat this although it should be!
Other recipes with red cabbage:
Winter's Carrot and Cabbage Salad - Talven porkkana-kaalisalaatti
Christmas Coleslaw
A great side dish to your Christmas table! You could even prepare it a few days before the big night to ease the last minute Christmas panic.
Ingredients:
- 400 g red cabbage
- 1 Tbsp butter
- 1-2 tsp dark syrup
- 1 (small) apple (or 3 Tbsp apple sauce)
- 1 Tbsp lemon juice or vinegar (white or red wine or apple vinegar)
- 1/2 tsp salt
- (a pinch of allspice)
- 1 Tbsp concentrated black currant juice or red wine
Instructions:
- Slice the cabbage finely (e.g. with a slicing blade of a food processor or a grater. Knife is OK too, but it means more work).
- Melt the butter in a pot and saute the cabbage for 5-10 minutes on medium low heat. Stir the cabbage every now and then. Don't let them get colour.
- Peel the apple and cut it into chunks.
- Add syrup, apple (or apple sauce), lemon juice or vinegar, salt (and allspice) to the pot. Let cook on mild heat for 10-40 minutes*, while stirring once in a while.
- Lastly, add black currant juice or red wine and cook without the lid until most of the liquid has evaporated.
- You can also make this beforehand and store in a glass jar for a couple of days. Once you want to serve it, just heat it up.
* Cooking time depends on how you like it. The most traditional result you'll get by cooking longer, but the colour will be nicer when cooked only a short time.
** Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Mahtava lisäke joulupöytään! Punakaalin voi valmistaa jo muutamaa päivää etukäteen helpottamaan viime hetken joulupaniikkia.
Ainekset:
- 400 g punakaalia
- 1 rkl voita
- 1-2 tl siirappia
- 1 pieni omena (tai 3 rkl omenasosetta)
- 1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
- 1/2 tl suolaa
- (ripaus maustepippuria)
- 1 rkl mustaviinimarjamehua tai punaviiniä
Valmistusohjeet:
- Viipaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi (monitoimikoneen viipalointiterä toimii tässä loistavasti).
- Sulata voi kattilassa ja kuullota suikaleita n. 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Älä anna niiden ruskistua.
- Kuori omena ja leikkaa se lohkoiksi.
- Lisää kaalin joukkoon siirappi, viipaloitu omena (tai omenasose), sitruunamehu/etikka, suola ja halutessasi maustepippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 10-40 minuuttia*, sekoita välillä.
- Lisää lopuksi viinimarjamehu/punaviini ja keitä hetki ilman kantta, että seos kuivahtaa.
- Voit säilöä haudutettua kaalia esim. lasipurkissa muutaman päivän. Lämmitä se ennen tarjoilua.
*Keitä lyhyemmin tai pidempään riippuen haluamastasi lopputuloksesta. Itse pidän hieman lyhyemmin keitetystä kaalista (näin se myös säilyy kauniimman näköisenä). Perinteisen lopputuloksen saat, jos keität pidempään.
** Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment