Iced Chocolate Espresso Pavlova - Jääkahvi-suklaapavlova




This cake is for all you coffee and chocolate lovers! It's like eating iced coffee with ice-cream and meringues and chocolate. The meringue stays somewhat soft despite frozen, so while eating it you don't know whether it's frozen or just ice-cold! This cake can be made in advance and left to the freezer at least a couple days before serving it. Just remember to take it room-temperature 30-60 minutes before serving so that it softens before cutting it.









Other desserts:
Old Xmas Favorites: Chocolate semifreddo - Suklaajäädyke
Blueberry Yogurt Semifreddo
Japonaise
RAW! Suklaakakku - Chocolate cake
Peanut Butter Swirl Brownie (the recipe only in Finnish despite the name)

Chocolate Pavlova

Coffee and cardamom flavoured creamy yogurt filling sandwiched between chocolate meringue discs. And the best is you can prepare the cake several days ahead to the freezer. Just remember to take it out to thaw about 30-60 minutes before serving.

Ingredients:
    Meringue discs (4 discs)
  • 6 egg whites
  • 180 g sugar
  • 1/2 tsp pickling vinegar
  • 50 g dark chocolate
  • Filling:
  • 500 g natural yogurt
  • 6 egg yolks
  • 90 g sugar
  • 300 ml milk
  • 1 Tbsp instant espresso powder
  • 1 tsp cardamom
  • 3 Tbsp corn starch
  • 20 g butter
  • 200 ml whipping cream
  • On top:
  • chocolates
Instructions:
  1. Draw two circles with the diameter of 18 cm onto two baking papers (four circles in total).
  2. Prewarm the oven to 100 C (convection) or 125 C (conventional oven).
  3. When separating eggs, you can put the yolks straight to a small pot to avoid dishes.
  4. Melt the chocolate and leave it to wait on warm water bath while you make the meringue.
  5. Whisk the eggwhites until frothy. Add vinegar. Add sugar little by little while whisking. Whisk until the meringue is shiny and at "hard peak" stage.
  6. Divide the meringue into equal piles inside the drawn circles on the baking papers. Don't spread the meringue yet.
  7. Melt the chocolate and pour it on top of the meringue piles. Spread the meringue to make 18 cm circles. Avoid stirring too much so that the chocolate still marbles the meringue.
  8. Bake for 1 1/2 hours or until the meringue has dried. If you have a conventional oven, leave the door slightly open with the help of a wooden spatula during the baking.
  9. Filling:
  10. Put a coffee filter inside a sieve and pour the yogurt inside it. Leave it to strain while you prepare the rest of the filling.
  11. Stir egg yolks, sugar and corn starch together in a small pot. Add milk, espresso powder and cardamom. Heat it up gently while constantly stirring. The custard will thicken up and once a big bubble rises to the surface, take away from heat. Add the butter and stir until the butter has melted. Put a cling-film directly on the surface of the custard to prevent the "skin". Leave to cool.
  12. Once cooled, add the strained yogurt. Whip the cream and fold in the yogurt custard.
  13. Assembly:
  14. Place one meringue disc on a plate. Spread one third of the filling on it and place another meringue disc on top. Repeat twice. The last meringue disc will be the top layer of the cake.
  15. Put the cake to freezer for at least 4-6 hours.
  16. Take the cake from the freezer to thaw in room-temperature at least 30-60 minutes before serving it, so that it's not rock-hard when served. Decorate with chocolates.
Adapted from Glorian Ruoka&Viini.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.

Suklaa Pavlova

Kahvilla ja kardemummalla maustettu jogurttitäyte suklaisten marenkilevyjen välissä. Ja mikä parasta, kakun voi valmistella useita päiviä aikaisemmin pakastimeen. H-hetkellä ota kakku noin 30-60 minuuttia aikaisemmin pehmenemään.

Ainekset:
    Pohjat (4 kpl)
  • 6 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl väkiviinaetikkaa
  • 50 g tummaa suklaata
  • Täyte
  • 500 g luonnonjogurttia
  • 6 keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl maitoa
  • 1 rkl espressopikakahvijauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 20 g voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • Koristeluun
  • suklaatryffeleitä
Valmistusohjeet:
  1. Piirrä kahteen leivinpaperiin kaksi 18 cm ympyrää (yhteensä siis 4 ympyrää).
  2. Erotellessasi kananmunia, laita keltuaiset suoraan pieneen kattilaan odottamaan maitokiisselin tekoa. Näin tulee edes yksi tiski vähemmän...
  3. Laita uuni lämpimään 100 asteeseen (kiertoilma) tai 125 C (tavallinen uuni).
  4. Vatkaa valkuaisten rakenne rikki. Lisää viinietikka. Lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja "huiput" teräviä.
  5. Levitä vaahto kahdelle pellille yhteensä neljäksi kasaksi (2 kasaa / pelti). (Älä levitä vaahtoa vielä.)
  6. Sulata suklaa ja valuta sitä marenkikasojen päälle. Levitä marenkikasat n. 18 cm ympyröiksi välttäen liikaa sekoittamista, jotta suklaa jäisi raidoiksi marengin pintaan.
  7. Paista n. 1,5 h tai kunnes marenki on kuivunutta ja rapeaa. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, jätä uuninluukku raolleen paiston ajaksi esim. puulastan avulla. Anna jäähtyä.
  8. Täyte:
  9. Laita jogurtti valumaan esim. suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä.
  10. Sekoita keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa. Lisää maito, espressojauhe ja kardemumma. Kuumenna maitokiisseli kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos "pulpahtaa", nosta kattila levyltä. Lisää seokseen voi ja sekoita tasaiseksi. Laita tuorekelmu kiisselin pintaan (ihan kiinni siihen), jotta ei muodostu kuorta. Anna jäähtyä. (Voit nostaa kattilan kylmään veteen, jos haluat nopeuttaa jäähtymistä.
  11. Kun kiisseli on jäähtynyt, sekoita siihen valutettu jogurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä jogurttiseokseen.
  12. Kakun kokoaminen:
  13. Nosta yksi marenkipohja pakastamisen kestävälle alustalle. Laita 1/3 täytteestä sen päälle, nosta päälle marenkilevy ja jatka kunnes olet käyttänyt kaikki marenkilevyt. (Päällimmäisen marenkilevyn päälle ei tule täytettä.)
  14. Nosta kakku pakastimeen ja anna jäätyä vähintää 4-6 tuntia.
  15. Nosta kakku huoneenlämpöön n. 30-60 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ei ole kivikovaa. Koristele suklailla.
Lähde: Glorian Ruoka&Viini
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts