German cookies: Vanillekipferl




I just love the variety of cookies the Germans still bake around Christmas time. I've already posted one German cookie recipe, and then I promised yet another one, so here's that! Like Schneeflocken, also these vanilla horns are crumbly, melt-in-your-mouth type of cookies. (Vanilla horns are those crescent shaped cookies in the pictures; the white round ones are Schneeflocken and the yellow cookie bars are saffron syrup cookies). Yum!

Happy baking!







Other cookie recipes:
German cookies: Schneeflocken
Swedish Saffron Syrup Cookies
Orange Almond Roll Cookies - Appelsiini-mantelikierteet
Rye Gingerbread - Ruispiparit
5 tai 6 aineksen maapähkinävoikeksit
Matcha Cookies
Gingerbread Cookies
Rice Krispie Tree(t)s


photo descr

Crumbly, melt-in-your-mouth German hazelnut cookies, yum!

Ingredients:
  • 140 g all-purpose flour
  • 50 g ground hazelnuts
  • 35 g (cane) sugar
  • 100 g cold butter
  • To dust:
  • powdered sugar
  • vanilla sugar
Instructions:
  1. Stir flour, ground hazelnuts and sugar together. Add cubed butter and work the dough by pinching and squeezing until you get an even mass that clings together (you might think the dough is too dry, but just keep on going until you can roll the mass into a ball).
  2. Wrap the dough in cling-film and refrigerate for one hour.
  3. Prewarm the oven to 175 C. Cover a baking tray with baking paper.
  4. Divide the dough into a couple pieces, then in 2-3 cm long smaller pieces. Form them into horn-shaped cookies and place on the baking paper.
  5. Bake for about 10 minutes or until they start to get slight colour.
  6. Take away from the oven and sprinkle on a mixture of powdered sugar and vanilla sugar. Let cool.
Adapted from Sarahs Kochbuch für das ganze Jahr (Sarah Wiener).
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
photo descr here

Mureat, suuhun sulavat saksalaiset hasselpähkinäkeksit.

Ainekset:
  • 140 g vehnäjauhoa (noin 2-2,5 dl)
  • 50 g jauhettua hasselpähkinää
  • 35 g (ruoko)sokeria
  • 100 g kylmää voita
  • To dust:
  • tomusokeria
  • vaniljasokeria
Valmistusohjeet:
  1. Sekoita jauhot, hasselpähkinäjauhe ja sokeri yhteen. Lisää kuutioitu, kylmä voi ja tee yhtenäiseksi taikinaksi alkuun voita "nipistelemällä", sitten vaivaamalla (saatt jossain vaiheessa epäillä, tuleeko kuivasta massasta ikinä muotoiltavaa taikinaa, mutta jatka vain, kunnes saat muotoiltua siitä pallon.
  2. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
  3. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
  4. Jaa taikina muutamaksi pienemmäksi palaksi, ja jaa nämä palat edelleen 2-3 cm pitkiksi paloiksi. Muotoile paloista sarven/kuunsirpin muotoisia keksejä ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  5. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes ne alkavat juuri ja juuri ottaa väriä.
  6. Ota keksit uunista ja ripottele päälle tomusokeria ja vaniljasokeria. Anna jäähtyä.
Lähde: Sarahs Kochbuch für das ganze Jahr (Sarah Wiener).
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.




Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts